Sunday, March 27, 2011

RIJAL SOLEH

Firman Allah Taala:

“Wahai sekalian manusia, sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari kalangan lelaki dan perempuan, kemudian Kami menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku agar kamu saling mengenal antara satu sama lain, Sesungguhnya yang paling mulia di antara kamu disisi Allah adalah orang yang paling bertaqwa, Sesungguhnya Allah maha mengetahui.” – surah al Hujuraat (49:13)


Andainya sikit daripada cinta seorang wanita itu hendak diberi pada seseorang yang akan digelar suami, maka pilihlah seorang lelaki yang :

1-Kuat agamanya.

Biarlah sesibuk mana pun, solat fardu tetap terpelihara dan terjaga. Utamakanlah pemuda yang kuat pengamalan agamanya. Lihat sajalah bagaimana Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yang tinggi yang ada pada diri Saidina Ali biarpun dia pemuda paling miskin dari harta akan tetapi kaya rohaninya.

2-Baik akhlaknya.

Ketegasannya nyata akan tapi dia berlembut dan bertolak-ansur pada hakikatnya. Sopan tutur katanya menggambarkan gambaran peribadi dan hati yang mulia. Rasa hormatnya pada warga tua amat ketara. Bakal meraikan si isteri apabila berkahwin nanti.

3-Tegas mempertahankan maruah.

Pernahkah dia menjengah ke tempat2 yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam.

4-Amanah

Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.

5-Tidak boros

Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan wang dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikongsi bersama mereka yang berhak.

6-Tidak liar matanya

Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.

7-Terbatas pergaulannya

Sebagai lelaki dia tahu dia tak mudah jadi fitnah orang, tapi dia tak amalkan cara hidup bebas.

8-Rakan pergaulannya.

Mereka yang menjadi rakan pergaulannya adalah mereka yang sepertinya.

9-Bertanggungjawab

Rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya terhadap orangtuanya dan juga keluarganya. Dia tidak sesekali mengabaikan dan membelakangi orangtuanya dalam menentukan sesuatu keputusan yang besar buat dirinya seperti apabila dia menyatakan hasrat untuk berkahwin kepada mereka.

10-Tenang wajahnya

Apa yang tersimpan dalam sanubarinya kadang-kadang terpancar melalui air mukanya. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak.

Berbahagialah kamu jika diintai calon yang demikian sifatnya. Akan tetapi Allah tidak menyuruh kamu untuk memandang serong kepada orang lain. Seperti orang yang bukan dalam aliran agama, kurang penghayatannya terhadap Islam dan lain-lain. Mereka juga perlukan bimbingan, tetapi bukan dari seorang wanita, kerana tugas itu bukan khas untuk kamu. Kamu adalah pembantunya dalam menyempurnakan rumahtangga. Kalaulah mereka berusaha untuk berubah kerana Allah, maka Allah akan anugerahkan pasangan yang sekufu untukknya, akan tetapi jika dia berubah keranamu wahai wanita, maka kamu akan dapati sifatnya yang sebenar seusai kamu berkahwin dengannya nanti. Jika lebih baik, Alhamdulillah beruntunglah kamu dan jika sebaliknya, maka sudah terlambat untuk kamu berpatah kembali. Di waktu itu tiada lagi penyesalan melainkan keperitan yang tidak akan berkesudahan.

Wahai wanita, jika kamu mempunyai calon untuk dijadikan suami, maka khabarkanlah kepada orang tua mu. Apabila ada calon yang lebih baik untuk kamu dari keluarga dan orang tuamu, maka hendaklah kamu mendahulukan pilihan keluarga, kerana itulah yang lebih baik bagi kamu, melainkan apabila calon itu kamu ragui sifat perwatakannya dan calon kamu adalah lebih baik dalam soal agamanya, maka berbincanglah dengan keluargamu. Insha Allah, Allah akan permudahkan jalan bagi kamu untuk bersamanya nanti.

Pemilihan seorang suami untuk seorang wanita adalah bukan satu benda yang mudah. Maka oleh sebab itulah Islam telah menggariskan panduan yang terbaik dalam memilihnya agar kamu tidak kecewa di kemudian hari. Suami yang baik dan soleh bukan hanya akan memimpin kamu, akan tetapi bakal memimpin anak-anakmu nanti sebagai penyambung zuriat generasi Islam yang lebih berkualiti. Letakkanlah cintamu sungguh-sungguh pada Allah jika kamu benar-benar inginkan pemuda sebegini, kerana dia pun sedang menunggumu untuk bersama menempuhi mehnah dunia dan kamu akan kuat, teguh bersamanya nanti. Berfikirlah, fahamilah maka bertindaklah wahai wanita sebelum segalanya terlambat atau kamu akan kehilangan pemuda sepertinya.

No comments:

Post a Comment

TERIMA KASIH KERANA SUDI BERTANDANG KE MEDAN DAKWAH ANA YANG DAIF INI, SEMOGA TINTA PENA YANG TERHIDANG DAPAT KITA HAYATI BERSAMA.
salam ukhwah dariku, amirosafwan.